El 86% dels joves Impulsers troben feina després d’haver estudiat un Cicle de Formació Professional

Aquesta dada és un 31% més que la resta de joves catalans amb estudis d’FP

Segons les dades extretes a partir de l’enquesta Alumni Impulsers, el rati d’ocupabilitat de joves que han estudiat una FP a Catalunya està en un 55% (segons l’Informe d’Inserció Laboral dels estudis de Formació Professional del 2023 de la Generalitat de Catalunya), mentre que els joves Impulsers superen amb escreix aquesta xifra, arribant a una ocupabilitat dels 86%.  

Aquesta dada ratifica com el Mètode Impulsa, i la tasca del programa d’Oportunitats Laborals, afavoreixen una bona preparació dels joves per incorporar-se al món laboral. A més, l’enquesta també apunta que un 64% dels joves Impulsers està treballant amb una feina vinculada amb els seus estudis. 

Els resultats de l’enquesta conclouen que el 68% dels joves Impulsers treballen abans d’acabar els estudis d’un cicle de Formació Professional o ho fa en menys de 6 mesos d’haver acabat d’estudiar. Una xifra que reforça la necessitat que té el mercat laboral per incorporar a joves formats en especialitats d’oficis i professions a través d’aquest model educatiu.  

Partint d’aquest 86% de joves Impulsers que estan ocupats, 6 de cada 10 ho fa en jornada completa. 

El perfil dels joves que conformen la mostra de l’enquesta Alumni a nivell quantitatiu reuneix les següents característiques:  

  • És un jove de 21 anys; en un 56% son nois i en un 44% son noies. 
  • De mitjana han estat 2,8 anys a la nostra entitat. 
  • El 85% ha acabat els estudis de Formació Professional. 
  • El 86% està treballant. 
  • Un 69% ho fa a temps complert i un 26% a temps parcial. 
  • Un 64% treballa del que va estudiar. 
  • Només el 20,4% s’ha independitzat. 

Tanmateix, aquest jove entén que la formació continuada és essencial per mantenir-se actualitzat en un món cada vegada més canviant. Així doncs, un 26% dels alumnes Impulsers continuen estudiant després de rebre la Beca Impulsa, ja sigui realitzant cicles de Formació Professional de Grau Superior, accedint a la Universitat, realitzant un Màster o Postgraus o altres cursos no homologats. Tanmateix, un 48% dels joves Impulsers té previst tornar a estudiar, sabent que la formació és l’eina de millora per un mateix i per desenvolupar-se amb èxit en el món laboral.  

Per altra banda, i respecte una àrea més personal dels Alumnis enquestats, el 20% està independitzat en el moment de realitzar l’enquesta. Aquesta dada es troba lleugerament per sobre de la taxa d’emancipació juvenil que és del 17,9% segons l’Informe del primer trimestre de 2024 de l’Observatori Català de Joventut. 

 

Mitjançant  l’Enquesta de Qualitat i Condicions de Treball (EQCT) elaborada pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya l’any 2021 es  valora les condicions de treball de la població ocupada de Catalunya a través dels diverses dimensions (l’ambient físic, la intensitat del treball, la qualitat del temps del treball, l’ambient social, les habilitats, participació i formació, les perspectives professionals i els ingressos percebuts) amb la finalitat de tenir més informació sobre la qualitat en l’ocupació. Fent ús d’aquests mateixos indicadors es pregunta als Impulsers Alumni que es troben en actiu laboralment quina és la seva valoració en una escala del 1 al 4 on 1 és poc satisfet amb l’ocupació actual i 4 és molt satisfet.  

  • La primera dimensió és sobre l’ambient físic tenint present l’ergonomia, l’entorn i l’exposició a agents químics o biològics, els joves ho valoren amb un 3,5.
  • La següent és la relacionada amb la intensitat del treball (les càrregues de feina i el temps per realitzar-les i/o les implicacions emocionals) que els joves afirmen amb un 3,4 la seva satisfacció dins d’aquesta categoria.  
  • La tercera sobre la qualitat del temps de treball que com a subdimensions hi ha la duració de la jornada, l’horari atípic (nocturn, caps de setmana, etc), l’autonomia i el preavís dels canvis, així com, la flexibilitat per necessitats personals i el treball en temps lliure, els joves afirmen estar 3,5 punts satisfets sobre 4.
  • Referent a la categoria d’ambient social (comportament social advers, les relacions personals i els suport social els caps i els companys de feina)  els alumni valoren aquest categoria amb un 3,7.
  • A nivell de les habilitats, participació i formació (per part de l’empresa) ho valoren amb un 3,2 essent de les tres categories on la satisfacció és menor.
  • Seguit per la categoria amb la satisfacció pels interessos treballats (un 3 sobre 4).
  • I, per últim, referent a les perspectives professionals (possibilitat de promoció i preocupació per perdre la feina) els joves afirmen estar satisfets amb 2,8 punts sobre 4.  

 

Des de la Fundació Impulsa es treballa per l’ocupació de qualitat dels joves que en formen part i per aquet motiu és tan important poder fer un seguiment dels joves que ja estan en actiu dins del mercat de treball.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Totes aquestes dades s’han extret de l’enquesta que realitzem de forma anual als antics alumnes Impulsers per conèixer les avantatges que ofereix a llarg termini la Beca Impulsa, així com també saber la seva valoració del seu pas per la nostra Fundació. L’enquesta es divideix en dos apartats, un de qualitatiu amb una entrevista telefònica, i un de quantitatiu, amb una enquesta online.  En aquesta edició hem comptat amb la participació de 98 exalumnes, 49 nois i 47 noies.