La Fundació Impulsa tanca el curs 2021-22 amb una taxa d’èxit del 85% de joves que obtenen el títol de FP

Tanquem el setè curs d’activitat havent acompanyat gairebé 250 joves a Osona, a la Garrotxa, al Berguedà, al Moianès, al Bages, a Terrassa, a Sabadell i al Baix Empordà dels quals un 95% ha finalitzat el curs i el 85% s’han titulat, molt per sobre del 50% de la mitjana catalana en la Formació Professional. Aquest èxit avala el Mètode Impulsa, un acompanyament formatiu i humà que despleguem dia a dia per avançar en la igualtat d’oportunitats dels joves, en xarxa amb professionals, entitats, empreses i institucions del territori.   

En aquesta línia, hem crescut quantitativament becant més joves, ampliant territoris, sumant mentors i Organitzacions Impulsores. I també, i més important encara, qualitativament: apostant per la formació transversal i per l’orientació acadèmica, i assentant les bases per caminar cap a la inserció laboral de qualitat dels Impulsers i per posar en valor la Formació Professional i el talent dels joves que han de garantir el futur del territori.  

 

Impulsa Mentoria, clau de l’èxit del Mètode Impulsa 

L’èxit del Mètode Impulsa és en gran part, gràcies a la figura de les persones mentores que voluntàriament han acompanyat els joves aquest curs. En el procés d’unió de parelles (match) entre alumnes i voluntaris pel curs 2021-2022 es van unir 146 noves parelles de mentoria, que es van sumar a les 101 que seguien el curs anterior, teixint un total de 247 relacions de mentoria que han generat 2.729 trobades al llarg del curs.  

Unes trobades que enguany s’han reforçat proporcionant diferents propostes d’activitat mensuals per part de l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa i que han contribuït a potenciar les relacions de mentoria. Es tracta d’una de les apostes per aquest curs en la implantació de millores en el pla de formació i acompanyament a mentors, que també ha donat els seus fruits. Ho detalla la nostra Responsable d’Organització, Carla Vidal: “Volem destacar l’impacte que aquestes relacions han tingut especialment en el cas dels alumnes amb informe de Risc Social i Risc Social Greu (joves amb un índex d’abandonament escolar molt alt): dels 66 joves amb informe de Risc Social, un 94% ha aprovat el curs”.  

L’orientació acadèmica i laboral també ha estat una de les nostres apostes per aquest curs: hem impulsat la primera Jornada Impulsa Futur, d’orientació als joves, amb la complicitat del món empresarial i el la que van participar-hi 125 joves i 12 aules de diferents centres educatius; les formacions gratuïtes d’anglès, iniciatives que esdevenen l’inici del camí cap a la formació i inserció laboral, en què també hem iniciat la prestació de serveis a empreses com Noel, i ampliat sinergies amb altres entitats com La Fageda Fundació, Càritas i teixit aliances amb ECAS, Fundació Catalunya Cultura, entre d’altres.

El 71% dels joves becats ha trobat una feina vinculada amb els seus estudis un cop han finalitzat el seu pas per Impulsa, el que posa de manifest que el Mètode Impulsa és una proposta de valor amb un impacte molt positiu. Fruit d’aquest treball ha estat l’obtenció del Segell MC de la qualitat de la mentoria social de la Coordinadora de Mentoria Social  o del Premi Garrotxí de l’Any, així com esdevenir finalistes dels Premis Eines i poder participar a la presentació i entrega de premis en el marc del Premi David organitzat pel Centre Metal·lúrgic de Sabadell. 

A partir del proper setembre, encararem el nou curs 2022 – 2023 becant al voltant de 300 joves, dels quals 112 seran els nous joves (60 noies i 52 nois) que han estat seleccionats un cop finalitzat el procés i analitzades les 277 sol·licituds rebudes per part dels 90 centres educatius que durant el mes de gener van fer arribar les propostes als diferents Consells Comarcals per tal de ser analitzades quantitativament i, posteriorment, qualitativament per part de l’equip tècnic de la Fundació Impulsa. Aquests nous joves se sumen als 192 que continuen de promocions anteriors i per tant, la previsió pel proper curs és que la Fundació Impulsa necessiti 119 nous mentors dels quals ja només en falten 14.  

De d’aquí volem agrair la col·laboració desinteressada de les persones mentores i a les que ja s’han interessat per formar part de l’engranatge de la Fundació Impulsa, així com també es fa un especial agraïment a les més de 140 Organitzacions Impulsores que gràcies a la seva generositat i aposta pels joves i per un futur amb oportunitats fan possible les Beques Impulsa; a les institucions, ajuntaments i Consells Comarcals dels diferents territoris on bequen joves i als centres educatius implicats en el procés, i a les 116 entitats de voluntariat dels diferents territoris on s’han generat més de 5.000 hores de voluntariat, per creure-hi i per contribuir a fer possible la tasca de la Fundació Impulsa.  

Per a més informació, es pot consultar la memòria de l’activitat 2020-21.