Finalitzem la participació a les primeres sessions de treball de la Plataforma Zero Abandonament, de la Fundació Bofill
Com a organització que treballem per promoure la igualtat d’oportunitats dels joves amb talent i motivació però en situació de vulnerabilitat social perquè puguin cursar estudis de FP i contribuir d’aquesta manera a reduir l’abandonament escolar prematur, des de la Fundació Impulsa hem participat a les sessions de treball de la Plataforma Zero Abandonament, organitzada per la Fundació Bofill. L’entitat promou la transformació i el canvi social a través de l’educació, treballant per impulsar recerques, debats i iniciatives amb l’objectiu de generar oportunitats educatives i combatre les desigualtats socials.
Rosalina Alcalde és la Directora d’Abandonament Escolar Prematur de la Fundació Bofill i explica perquè s’ha apostat per incloure la Fundació Impulsa en aquest projecte: “Quan vam iniciar el projecte, vam fer un mapeig sobre qui feia accions d’abandonament escolar. Buscavem dos tipus d’actors, els que impulsaven polítiques a nivell local i les entitats del Tercer Sector Social. La Fundació Impulsa va ser una de les primeres entitats que vam detectar pel volum de feina que està fent i perquè tracta temes molt vinculats. De seguida vam tenir clar que havia d’estar present a la Plataforma com agent de pressió tant per visibilitzar la tasca que està fent com per poder-nos aprofitar del coneixement i inspirar accions i bones pràctiques dins la Plataforma”.
En aquesta línia, cal destacar el fet que el Mètode Impulsa contribueix a evitar l’abandonament escolar ja que gràcies a aquest suport econòmic i a l’acompanyament que se’ls fa, molts joves amb talent i motivació però en situació de vulnerabilitat socioeconòmica poden seguir els seus estudis. A més, el 90% dels joves Impulsers acaben els estudis i obtenen un títol de Formació Professional (FP), molt per sobre de la mitjana catalana, un èxit que en gran part rau en l’acompanyament individualitzat per part de l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa i també de la mà de la figura del mentor.
Compromesos amb la igualtat d’oportunitats dels joves i amb la voluntat d’explorar, aprendre i compartir iniciatives per fer front a l’abandonament escolar prematur (AEP), des de la Fundació Impulsa agraïm a la Fundació Bofill que hagi comptat amb nosaltres per formar part d’aquesta nova Plataforma, que esdevé una crida als municipis i a tota la comunitat educativa per reduir la xacra de l’abandonament escolar prematur. L‘espai s’ha articulat al voltant de 6 grups de treball formats per professionals amb experiències i experteses diverses al voltant de l’AEP, tal com explica Alcalde: “Es tracta de sessions que han estat com una primera trobada d’agents per comprovar que efectivament estem preocupats i ocupats sobre el tema de l’abandonament i també per visibilitzar la gran preocupació que hi ha a nivell de país. Ha de servir per veure que som un volum important de persones repartides al territori”.
En aquesta primera presa de contacte, la Fundació Impulsa ha participat al grup Grup Zero Barreres Econòmiques. Ho explica la Responsable d’Organització, Carla Vidal: “A través de les diferents sessions participatives hem compartit el coneixement i experiència dins dels nostres àmbits tant diversos, per tal de veure de quina manera es podria arribar a vertebrar un sistema de beques aplicable a tots els municipis. Entre les reflexions que hem extret, destacaria la importància de vertebrar un sistema de beques accessible i àgil en la tramitació, i que inclogui l’acompanyament per part de professionals durant el procés. Hem coincidit en que moltes persones no accedeixen aquests ajuts per manca de coneixement de l’existència de recursos, així com per la complexitat en el procés d’optar-hi”.
Aquestes jornades de treball han permès, segons explica Alcalde, fer un mapa d’actius al territori identificant les persones que ja han fet accions per evitar l’abandonament escolar, per una banda, i inspirar a l’acció a municipis que puguin posar en pràctica accions que han funcionat a altres llocs.
Fet aquest treball, segons Alcalde ara cal veure com continua agafant forma la Plataforma: “Tenim una estratègia pròpia com a Fundació Bofill, però pretenem que la Plataforma sigui un espai que reculli el que els diferents agents apostin per fer. Un espai on créixer tots amb l’ajuda de tots”.
Segons dades facilitades per la mateixa Fundació Bofill, Catalunya ha reduït les xifres d’abandonament escolar prematur (16,9 %) en els darrers anys, però continuem sent un dels territoris europeus on més joves abandonen els estudis, tant amb relació a Espanya (13,3%) com a la mitjana europea (9,7%).