La Beca Impulsa vista pels joves, molt més que una aportació econòmica per poder cursar cicles d’FP
Poder continuar estudiant i cursar un cicle d’FP, descobrir el seu futur professional, comptar amb suport emocional i acadèmic, acostar-se al món laboral i créixer personalment són algunes de les fites que han aconseguit aquest curs l’Andrea, el Jose, la Ivana, l’Ikram o la Judit. Es tracta d’alguns dels 247 joves que, gràcies al seu compromís, esforç, motivació i talent, ha becat la Fundació Impulsa i als quals volem dedicar el #ProtagonistaImpulsa que et presentem aquest mes.
Tots ells han arribat a la Fundació Impulsa després que l’equip docent dels instituts respectius on cursaven el darrer curs d’ESO els proposés sol·licitar la Beca Impulsa. Així ho explica l’Ikram Harbal, Impulser del Berguedà: “Estava fent ESO i un professor em va parlar de la Beca Impulsa. Em va dir que complia els requisits que es demanaven i m’hi vaig apuntar. Tot i que em va costar força l’ESO, tenia clar que volia continuar estudiant i em vaig esforçar molt per treure bones notes. A casa sempre he estat jo qui s’ha encarregat de portar el tema dels papers i això em va portar a voler estudiar Administració”.
“Tot i que em va costar força l’ESO, tenia clar que volia continuar estudiant i em vaig esforçar molt per treure bones notes”
Un cop els centres educatius fan efectiva la sol·licitud a la Beca Impulsa, els consells comarcals i els ajuntaments de cada territori són els encarregats de fer una primera selecció seguint criteris econòmics, la qual finalitza amb un procés de selecció exhaustiu per part de l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa. Aquest equip és el que també fa un seguiment dels joves seleccionats durant tot el curs i els assigna una persona voluntària que els fa de mentora per garantir un acompanyament al jove durant tota la seva estada a la Fundació Impulsa. Es tracta d’una de les claus de l’èxit del Mètode Impulsa i, de fet, així ho posen de manifest els mateixos joves becats, que valoren la mentoria com una de les aportacions més enriquidores: “La part dels diners i l’ordinador que donen a la Fundació Impulsa m’ha anat molt bé, perquè, si no, no hauria pogut continuar estudiant. Tanmateix, el que més m’ha ajudat ha estat la mentoria: ha estat imprescindible per a mi comptar amb una persona referent que m’ajuda en dubtes concrets i m’acompanya, i amb qui puc comptar sempre”, explica l’Andrea Nicol, Impulser de la Garrotxa. En aquesta mateixa línia, la Ivana Costa, Impulser d’Osona, també posa de manifest el retorn bidireccional i la importància que té el fet que cada relació de mentoria es forgi a partir de les persones que la conformen: “Amb la meva mentora hem establert una relació en la qual hi ha suficient confiança per explicar els nostres problemes i ens ajudem a resoldre les inquietuds que tenim. Cada relació de mentoria és diferent. ja que les dues persones poden establir si volen que sigui més personal o més professional. Crec que no només una persona adulta pot aportar coses a una persona jove; jo penso que també aporto coses a la meva mentora, i valoro molt que ella m’hagi donat l’oportunitat de mostrar a una persona adulta la meva manera de pensar sense inferioritzar-me pel fet de ser jove”.
“El que més m’ha ajudat ha estat la mentoria: ha estat imprescindible per a mi comptar amb una persona referent que m’ajuda en dubtes concrets i m’acompanya, i amb qui puc comptar sempre”
A banda de l’aportació econòmica i l’acompanyament a través de la mentoria, els joves també destaquen de la Fundació Impulsa les formacions que se’ls ofereixen i a les quals assistir-hi forma part d’un dels compromisos que adquireixen en rebre la Beca Impulsa: “Ajuda molt la part econòmica de la Beca i que t’assignin una persona mentora. A mi també m’han anat molt bé les formacions, m’han semblat molt útils, sobretot les que hem fet sobre emocions, perquè és una cosa de la qual no es parla. Són temes que a l’institut no es tracten a fons i penso que t’ajuden molt a la vida”, assegura la Judit Reyes, Impulser de Sabadell. Es tracta de formacions transversals a través de les quals la Fundació Impulsa aposta per l’orientació dels joves des del punt de vista personal, acadèmic i també laboral, en les quals les empreses poden desenvolupar la seva responsabilitat social corporativa: “De la formació sobre el mercat laboral, me’n vaig endur saber fer bé una entrevista, conèixer bé quines plataformes hi ha a l’hora de buscar feina i conèixer que a Internet es poden trobar molts cursos gratuïts”, explica el Jose Fernando Macias, Impulser de la Garrotxa. En aquesta aposta per l’orientació laboral, enguany la Fundació Impulsa també ha iniciat la primera Jornada Impulsa Futur, que ha permès als joves acostar-se al món laboral de la mà de responsables de diferents Organitzacions Impulsores que fan possible la tasca del dia a dia de la Fundació, i en l’àmbit acadèmic, per primera vegada, ha ofert classes d’anglès gratuïtes als Impulsers.
“Les formacions, m’han semblat molt útils, sobretot les que hem fet sobre emocions, perquè és una cosa de la qual no es parla”
El cercle de la xarxa que es teixeix al voltant del Mètode Impulsa, sota el qual s’emparen les Beques Impulsa, es complementa amb hores de voluntariat dels Impulsers a entitats socials del territori com a retorn social de l’ajuda rebuda. Paral·lelament, els joves també fan estades a empreses, que els permeten assolir un aprenentatge, acabar de decidir el seu futur professional i, en alguns casos, inserir-se en el mercat laboral: “Estic fent pràctiques duals a la Residència Montsacopa i m’han servit per adonar-me que no és ben bé al que vull dedicar-me, perquè no em veig treballant en una residència atenent persones grans. En canvi, però, he vist que m’agradaria tirar per la integració social, poder estar en un CRAE o alguna cosa així”, diu l’Andrea, a qui les pràctiques l’han ajudada a reorientar el seu futur professional, mentre que a l’Ikram compaginar feina i estudis l’està ajudant a créixer professionalment: “Estic fent de recepcionista i la feina m’encanta, perquè m’agrada molt l’atenció al client. Els estudis m’estan ajudant a millorar el dia a dia a la feina, perquè veig com puc aplicar-hi el que aprenc a classe”, assegura.