“Els joves són els que han de fer girar la roda i donar continuïtat; són desenvolupament, innovació, obertura de mirada…”

 

#ProtagonistaImpulsa 

El Daniel Cortina és Director de Qualitat i membre de l’extended comitè executiu de SEAT-CUPRA, des d’on gestiona totes les àrees de la multinacional. Confia en els joves i això l’ha portat a ser, des de fa uns quants anys, mentor de diferents Impulsers de la Fundació Impulsa. Ens explica la seva experiència i també com veu la societat actual.

Ens fas cinc cèntims del teu dia a dia a SEAT – CUPRA?
Com a Director de Qualitat, soc el responsable d’assegurar la qualitat dels processos i productes, amb el màxim objectiu que els clients estiguin satisfets i contents.

I com ho aconsegueixes això?
Assegurant que els problemes que hi ha es resolguin satisfactòriament, que els processos de fabricació funcionin adequadament, que els requisits dels cotxes del futur també compleixin les expectatives que tenen els clients. Treballo mirant cap al present, amb el que es produeix i es comercialitza, i al futur, perquè els cotxes que vindran es desenvolupin seguint uns requisits que tinguin èxit.

“Treballo mirant cap al present, amb el que es produeix i es comercialitza, i al futur, perquè els cotxes que vindran es desenvolupin seguint uns requisits que tinguin èxit”

Pel que dius interacciones amb moltes persones a la vegada
Sí, treballo amb totes les àrees de l’empresa. Interacciono amb tots els departaments, perquè he d’assegurar que un cotxe surt amb els estàndards de qualitat fixats. Estem parlant d’unes 15.000 persones, més les produccions d’arreu del món.

Quina és la clau per gestionar equips humans tan grans?
Interactuar amb tantes persones no és fàcil, però al final es tracta d’assegurar que tenen les eines i que saben cap on han d’anar. Cal molta capacitat de lideratge, d’empatia i de comunicació per mantenir una interacció constant.

Què t’aporta el fet d’estar en contacte amb tantes persones?
Diversitat. Dins l’empresa hi ha moltes cultures, i no és el mateix treballar amb els alemanys que amb els portuguesos o amb els espanyols. El fet de treballar amb tantes cultures t’aporta coneixement, entendre la diferència en la interacció, com les barreres idiomàtiques influeixen en cada context, és molt enriquidor.

Des d’aquesta mirada tan global, com veus la societat actual?
Viure aquí és un luxe, perquè tenim una societat molt oberta, molt competent, amb moltes ganes de fer les coses bé, cada vegada més preparada, més plural i diversa, i, per tant, més moderna. He vist un canvi molt potent els últims anys; per exemple, quan vaig entrar en aquesta feina no hi havia tantes noies. Era un àmbit molt més masculinitzat, i ara la paritat cada vegada és més present. S’accepten diferents punts de vista, diferents maneres de ser, és una societat més reparada per interactuar amb l’exterior.

“Tenim una societat molt oberta, molt competent, amb moltes ganes de fer les coses bé, cada vegada més preparada, més plural i diversa, i, per tant, més moderna”

Aquest canvi també el veus en els joves?

Els joves avui estan molt millor preparats del que jo estava; l’accés a tanta informació i les possibilitats de moviment fan que tinguin més coneixement del món, de les diferents cultures, de com funciona el tot… Tenen una visió més global del món que nosaltres no teníem, i tot això es nota quan accedeixen al món laboral. També perquè tenen habilitats d’empatia, comunicació, proactivitat… Es nota molt en els joves d’avui; als nostres temps nosaltres no teníem tantes capacitats.

Són aquests els ingredients més importants que poden aportar els joves a la societat actual?
Sí, al final els joves són els que han de fer girar la roda i donar continuïtat; són desenvolupament, innovació, obertura de mirada… La pluralitat i la diversitat són molt importants també perquè donen oportunitats a tothom, i això enriqueix a les organitzacions. Els equips amb diferents maneres de veure el món prenen decisions més justes, en les quals es té més en compte a tothom.

“Els equips amb diferents maneres de veure el món prenen decisions més justes, en les quals es té més e compte a tothom”

És aquesta confiança en els joves el que t’ha portat a ser mentor de la Fundació Impulsa?
Sí, és una manera de conèixer el que ve per darrere nostre, saber què hem de deixar-los perquè els joves puguin continuar el seu camí. Personalment, em satisfà poder ajudar una persona alhora que m’ajuda a poder entendre els meus fills, tot i que són més petits que els Impulsers. M’aporta un plus de realitats que no visc, situacions i històries que llegeixes, però que no les has viscut de prop. És molt enriquidor i m’atreviria a dir que m’aporta més del que jo aporto.

Què creus que aportes tu als joves Impulsers als quals has acompanyat com a mentor?
Serenitat i enfocament en la mesura justa; ajudar-los a pensar, a reflexionar… tranquil·litat, energia i motivació per tirar endavant, a fer-los veure que són realment bons i només depèn d’ells fer el que es proposin.

Com ha estat la teva experiència?
Al llarg dels anys que fa que estic fent de mentor he conviscut amb diferents joves; algunes relacions de mentoria són amb joves més estàndards, que tenen clar què volen fer, que només necessiten una mica d’acompanyament. Però també hi ha joves amb realitats molt complexes; amb situacions familiars molt complicades, moltes dificultats econòmiques per tirar endavant, problemes d’inseguretat, i, fins i tot, també casos més complicats amb problemes més profunds que han necessitat ajuda externa. En totes les relacions penso que és imprescindible l’empatia i poder-los motivar.

“Hi ha joves amb realitats molt complexes; amb situacions familiars molt complicades, moltes dificultats econòmiques per tirar endavant, problemes d’inseguretat, i, fins i tot, també casos més complicats”

Com valores en aquest pas per la Fundació Impulsa l’acompanyament que fa l’equip tant als joves com a les persones que feu mentoria?
La figura de la tècnica de referència és molt important; elles són les vertaderes professionals, fan una feina espectacular. Organitzen molt bé la mentoria i, sense ser intrusives, ens ajuden i aporten un punt de vista molt important.

De les experiències que has viscut acompanyant Impulsers, et quedaries amb alguna vivència en concret?
Totes les relacions de mentoria m’han aportat situacions enriquidores; cadascuna de les trobades és una injecció de realitat que et fa sortir impactat. Potser em quedaria amb el missatge d’agraïment que em va fer un dels joves en acabar la mentoria amb ell, el recordaré sempre. O bé quan un jove em va explicar com havia arribat a Espanya.

“Totes les relacions de mentoria m’han aportat situacions enriquidores; cadascuna de les trobades és una injecció de realitat que et fa sortir impactat”

Completa la frase. Per a tu, en una paraula, la Fundació Impulsa és…
Dinamitzadora.