“Quan hi ha persones que queden enrere, es posa en risc la cohesió social, i cal fer-hi front ja que les seves conseqüències també impacten en el món empresarial” Xavier Carles
Xavier Carles i Tort, és soci i director general de Grup Carles. Enginyer tècnic industrial en química i mecànica (UPC), i format en postgraus en gestió mediambiental i direcció empresarial (IESE), la seva incorporació a l’empresa va anar lligada amb la posada en marxa dels serveis de consultoria mediambiental, precursora de l’àrea actual de Consultoria en Sostenibilitat. Posteriorment, va dirigir algunes de les filials del Grup, per després assumir la Direcció General corporativa. Actualment, el Grup Carles està format per cinc empreses, més de 100 professionals i una llarga llista de clients i col·laboradors que remen per oferir serveis transversals en diferents àmbits. A més de ser Organització Impulsora, el Grup Carles té la sort que el seu director sigui també Ambaixador de la Fundació Impulsa a l’Anoia.
Grup Carles ofereix un servei multidisciplinari poc habitual en el mercat actual. En què es concreta aquesta oferta?
L’amplitud de serveis ens ve des de la fundació de l’empresa a mans del meu avi, el meu pare i el meu oncle. El meu pare és enginyer i el meu oncle economista, i ja des del començament van oferir serveis d’enginyeria i d’assessorament fiscal, que s’han anat ampliant tot anticipant-nos a les necessitats dels clients. Al Grup Carles creiem que és important l’especialització per poder donar resposta a les necessitats concretes de manera professional, i a la vegada sabem que sovint cal poder abordar aspectes de manera transversal. Comptem amb professionals especialistes de la seva branca i àmbit d’actuació, però al mateix temps tenim la capacitat de coordinar-nos transversalment per oferir un servei multidisciplinari. Aquesta especialització i transversalitat són la força del Grup.
“Comptem amb professionals especialistes de la seva branca i àmbit d’actuació, però al mateix temps tenim la capacitat de coordinar-nos transversalment per oferir un servei multidisciplinari”
Podem dir que toqueu gairebé tots els sectors de l’economia?
Actualment, oferim serveis d’enginyeria i consultoria en sostenibilitat, assessorament fiscal, comptable i laboral, assessorament jurídic i consultoria en direcció de persones i finalment serveis immobiliaris. També tenim Grup Carles Rural, una filial que es dedica a oferir serveis en el sector agrícola i ramader. A més, tenim una altra participada, que és una corredoria d’assegurances. Podem dir que, en certa manera, toquem gairebé totes les branques, sí.
La teva incorporació al Grup Carles va anar lligada al desenvolupament de la consultoria medicambiental. Què va portar-vos a crear aquesta nova branca?
En aquell moment la qüestió ambiental començava a eclosionar. S’havia creat el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i les empreses començaven a notar certa pressió per adequar-se a les noves regulacions ambientals. Com a Grup, vaig veure una oportunitat de donar-hi resposta; tenia ganes d’innovar i, com a àrea de negoci, l’àmbit mediambiental em motivava des del punt de vista dels valors.
“Tenia ganes d’innovar i, com a àrea de negoci, l’àmbit medioambiental em motivava des del punt de vista dels valors”
Quin és el desafiament més gran en termes de sostenibilitat?
La sostenibilitat s’entén des de tres branques: l’econòmica, la social i l’ambiental. Tenim una gran amenaça global, que és el canvi climàtic, i cal donar-hi resposta. I tenim reptes importants relacionats amb el manteniment de la cohesió social. Aquí s’engloben diferents aspectes: des de temes relacionats amb l’habitatge fins a l’atur juvenil, la immigració… Quan hi ha persones que queden enrere, es posa en risc la cohesió social, un valor fonamental que hem de preservar, i cal fer-hi front ja que les seves conseqüències també impacten en el món empresarial. Després hi ha també els desafiaments a escala empresarial, com pot ser l’atracció del talent, atès que ens trobem davant l’escassetat de professionals formats i amb motivació.
“Tenim reptes importants relacionats amb el manteniment de la cohesió social (…) i hi ha també els desafiaments a escala empresarial, com l’atracció del talent”
És aquesta percepció de manca de talent el que et porta a fer-te Ambaixador de la Fundació Impulsa a l’Anoia?
Quan vaig conèixer el projecte, de seguida em va atrapar i ens vam implicar com a empresa a fer mentoria d’un jove a Osona, on també hi tenim una oficina. És un projecte impulsat des del món empresarial, d’on vinc jo; està gestionat amb uns criteris d’eficiència empresarial, amb un equip tècnic molt professional i amb molta ànima i em va agradar que era un projecte molt escalable i que es volia estendre a arreu del país de forma eficient. Aleshores, conscient de la realitat de joves de l’Anoia que abandonaven prematurament els estudis per situacions de vulnerabilitat social i econòmica, i d’empreses que, com nosaltres, pateixen la manca de personal qualificat, vaig pensar que tenia molt sentit implantar el projecte a l’Anoia. Vam dir que no només col·laboraríem des de l’empresa fent donacions i mentoria, sinó que em veia amb cor de portar aquest projecte a l’Anoia. I així neix la meva implicació com a Ambaixador de la Fundació Impulsa.
“[El projecte de la Fundació Impulsa] està gestionat amb uns criteris d’eficiència empresarial, amb un equip tècnic molt professional i amb molta ànima, i em va agradar que era un projecte molt escalable i que es volia estendre a arreu del país de forma eficient”
Com vius aquesta experiència?
Penso que és molt important aquest treball en xarxa que es forja a través del Mètode Impulsa. Els joves necessiten una formació i una titulació, és la porta d’entrada al món laboral; formació per assolir una titulació, però també per adquirir una formació en valors i competències transversals. Per aconseguir això, cal una estabilitat mínima que els ho permeti, i també referents que els ajudin a no perdre el focus. Per això el fet d’aconseguir que institucions, empreses, entitats, centres educatius, mentors… remem junts per contribuir a aquesta tasca és molt enriquidor i satisfactori.
“Els joves necessiten una formació i una titulació, és la porta d’entrada al món laboral; formació per assolir una titulació, però també per adquirir una formació en valors i competències transversals”
Tens confiança en els joves?
Sé que és difícil no caure en tòpics, però no crec en les generalitzacions pessimistes que es fan dels joves. És cert que hi ha elements generacionals i que poden tenir un sentiment de desesperança perquè els estem deixant un món molt complicat, però penso que els joves estan molt preparats. N’hi ha molts que saben el que volen i que tenen ganes de millorar el món, i jo hi crec.
“Penso que els joves estan molt preparats. N’hi ha molts que saben el que volen i que tenen ganes de millorar el món, i jo hi crec”
Ser Ambaixador de la Fundació Impulsa és una manera de mostrar aquesta aposta pel futur?
Els joves d’Impulsa són joves que no ho tenen fàcil, però que tenen la motivació per seguir endavant; per tant, crec que són els que més ganes tenen d’aprofitar les oportunitats. M’atreviria a dir que el seu pas per la Fundació Impulsa els deixa en una situació millor que la mitjana de joves; aprofiten molt aquesta oportunitat i també tota la formació que reben en competències transversals, orientació laboral… Els joves Impulsers són joves que acaben els estudis amb una preparació superior a la mitjana.
“Els joves Impulsers són joves que acaben els estudis amb una preparació superior a la mitjana”
Completa la frase. Per a tu, en una paraula, la Fundació Impulsa és…
Compromís.