Joves i mentors de la Fundació Impulsa visiten empreses en el marc de les Jornades d’Impulsa Futur 2024
Durant aquest mes d’abril hem iniciat les visites a empreses, dins les jornades d’Impulsa Futur. Aquestes visites son espais de trobada compartits entre jove i mentor a diferents empreses que formen part de la xarxa d’Organitzacions Impulsores. És el primer any que realitzem aquest tipus d’activitats i està tenint una molt bona resposta ja que serveix d’aprenentatge, formació i aproximació real al mercat de treball pels joves Impulsers, així com conèixer diferents sectors i àrees d’interès, i ampliar el ventall de coneixements del món empresarial.
Des de la Fundació Impulsa volem donar les gràcies a totes les empreses que ens han permès fer aquestes visites, que enguany ja sumen més de 18 arreu del territori. Fins a la data, les visites realitzades han estat:
- Osonament. Visita a les instal·lacions que tenen a Vic de manera que els joves Impulsers han pogut copsar de primera mà les tasques socials que realitza l’entitat i, en concret, la figura del integrador/a social. Un lloc de treball que generava molt d’interès entre els joves Impulsers ja que per les tasques que realitza i les competències professionals vinculades és una sortida professional molt demandada per estudiar en un futur.
- Hospital d’Olot. Visita de les instal·lacions a càrrec de Joel Piqué (ex-mentor de la Fundació) qui ha ensenyat la zona del laboratori, la farmàcia i la sala immersiva on es realitzen les teràpies de psicologia, neuropsicologia i logopèdia. Una visita que ha interessat molt als joves Impulsers de la comarca de la Garrotxa i del Baix Empordà, els quals estan estudiant Atenció a Persones en Situació de Dependència, Cures Auxiliars d’Infermeria, Higiene Bucodental i Integració Social.
- Array Plastics. Visita a les instal·lacions a Vic a càrrec de Guerau Carné, Director General, i la Irene Balasch, Departament de RRHH. A la visita hi han assistit joves de diverses branques tècniques com mecanització i administració i han pogut copsar de primera mà la planta de producció i els diversos departaments de l’empresa.
- Grup Boix. Visita de les instal·lacions al Berguedà per conèixer a fons el treball responsable d’aquesta empresa per assegurar la protecció, la regeneració i la supervivència dels boscos.
- Tané Hermetics. Visita de les instal·lacions a càrrec de Jaume Tané, tercera generació de propietaris de l’empresa. La visita ha estat molt complerta ja que s’han pogut veure tots els diferents departaments de l’empresa, així com la planta de producció i els tallers a la zona d’acabats, fusteria, mecanitzats, etc. La major part dels joves eren provinents de la comarca de La Garrotxa els quals estan estudiant diferents branques tècniques com manteniment, mecanització, administració i gestió i d’altres menys relacionades amb l’empresa però amb ganes de conèixer una empresa de la comarca.
- Freudenberg. Visita a càrrec de mentors que treballen al grup multinacional juntament amb els joves que acompanyen. En un inici, un dels mentors, en Jaumé Cané va realitzar una explicació general del grup, les competències que busquen des de l’empresa, la importància de l’actitud davant de nous reptes, així com, tenir curiositat i disposició per l’aprenentatge al llarg de tota la trajectòria professional. Acte seguit, es va fer la visita a la planta de Vileda de la mà d’un dels tècnics que hi treballa, per veure el procés de fabricació dels diversos productes que hi fabriquen, així com, l’automatització de la planta.
- Llar Residència de Manlleu. Visita a càrrec de la Cristina (responsable de l’àrea d’habitatge) i la Núria (integradora social de la mateixa àrea), les quals han parlat de la importància del treball centrat en la persona i que aquesta sigui la responsable i protagonista del seu propi procés. També han posat focus en les competències que es tenen, així com seguir desenvolupant-ne de noves al llarg de la trajectòria professional vinculades amb el tracte amb les persones, com és el treball en equip, la gestió emocional, l’assertivitat, etc. La residència està en funcionament des del 2005 amb una capacitat per 30 persones.
- Restaurant Les Cols. Visita al restaurant d’Olot que elabora cuina d’estacionalitat i que aprofita el seu entorn rural per a fer gaudir d’un espai de natura i tranquil·litat. Els joves Impulsers van poder estar a la cuina i conèixer com funciona un restaurant des de dins.
- Muelles i Resortes Bosch. La visita l’ha realitzat l’Alicia Bosch (gerent i mentora de la nostra Fundació) la qual ens ha parlat de la importància de voler aprendre, ja que concretament el món dels motlles no s’explica de forma específica en els cicles de formació professional. Els joves han pogut veure la fàbrica i els diversos processos industrials que tenen implementats, així com s’ha posat focus a explicar quines competències ha de tenir un treballador d’aquest tipus de fàbriques.
- Formatges Montbrú. Visita a càrrec d’Oriol Antúnez (gerent) qui ens va explicar l’evolució del negoci, des de que van iniciar-ho els seus pares a la Masia on vivien fins a arribar a ser una de les formatgeries més importants de Catalunya. Durant la visita els joves Impulsers han pogut veure tot el procés de producció dels diferents tipus de formatges que fan, des de l’arribada de la llet fins a la part final d’etiquetatge i posterior distribució. L’Oriol ha destacat la importància, no només de tenir una formació tècnica, sinó també de l’actitud, la implicació, la motivació i les ganes d’aprendre.
- Clínica Tres Torres. A la visita hi han assistit joves de Terrassa i Sabadell principalment de la branca sanitària acompanyats dels seus mentors. La visita s’ha fet a càrrec de l’ambaixadora Tània Nadal, la Maria José, responsable d’infermeria i l’Ana responsable d’admissions. Durant la visita s’ha pogut veure les diverses àrees de l’hospital des d’admissions, farmàcia, planta, infermeria, etc. S’ha explicat el testimoni i trajectòria dins de l’àmbit sanitari donant molta importància a la capacitat d’empatia davant del pacient, el treball en equip perquè tot funcioni com un engranatge i el compromís en vers el lloc de treball i la gent amb la que has de tractar.
- Proquimia. La Silvia Coll, responsable de RRHH, va fer una visita als joves de les branques de gestió administrativa, comerç internacional, laboratori d’anàlisis i control de qualitat, manteniment electromecànic i mecanització i, també, 2 mentores. La Sílvia va explicar la història de l’empresa, l’expansió territorial, els productes que desenvolupen i les diferents àrees de treball. Es va parlar, també, sobre quines són aquelles competències que més es valoren a l’hora de seleccionar a noves persones treballadores i, posteriorment, es va poder conèixer el testimoni de tres treballadors/es que havien estudiat un FP que explicaren la seva pròpia experiència en les diferents formacions i la seva posterior incorporació a Proquimia. Finalment, es va visitar les instal·lacions amb el cap de manteniment on els joves Impulsers van poder fer algunes preguntes sobre diferents productes i les diverses fases de la producció.
- Lamirsa. A la visita hi van assistir joves de Sabadell i Terrassa, majoritàriament estudiants de Formació Professional de la branca informàtica, així com l’acompanyament d’alguns mentors. Primer es va fer una presentació prèvia de l’empresa, i seguidament es va fer un recorregut pels laboratoris i la fàbrica. Al llarg de tota la visita es va posar èmfasi en quines variables d’IT son necessàries per optimitzar els processos i la fabricació, així com van animar als joves a dedicar-se a la part d’informàtica industrial, on hi ha molt camí per recórrer.
- TGO DX. La Gerent de la companyia va començar la visita explicant qui eren com empresa i les diferents unitats de negoci que tenen dins del grup. Després els joves van poder veure els més de 100 vehicles que tenen, alguns dels seus models, perquè veiessin les diferències entre busos de llarg recorregut, interurbans i urbans. Finalment van visitar el taller mecànic, on el seu responsable va explicar com funcionen i totes les parts del taller.
- Ondulados Carme. La visita ha anat a càrrec del seu director i ha comptat amb la participació de joves de l’Anoia i alguns mentors. Primer s’ha explicat l’empresa i el seu model de negoci en el món del cartró. S’ha posat de manifest la importància de les competències que se’t demanen quan vas a buscar feina a una empresa, sabent que és molt necessari tenir una formació, una bona actitud, ganes de seguir aprenent. S’ha visitat totes les instal·lacions i les joves s’han sorprès del procés de com de grans bobines de paper poden fer diferents tipus de cartró.
- Prensoland. La visita ha anat a càrrec de l’Elisabet Matavacas, RRHH Manager i de Josep Subirachs, Àrea Manager. Primer es va fer una explicació de l’empresa, on es va remarcar la importància dels idiomes més enllà de la formació tècnica reglada, sobretot donant rellevància a les parelles linguístiques d’Impulsa com una oportunitat per tenir més capacitat davant les empreses internacionals que tenim al costat. Després es va visitar la part de disseny de la maquinària tan a nivell electrònic com mecànic i també l’anàlisi de les peces. Finalment, a càrrec del Ricard Campasol els joves van poder passejar pel taller on es fa la fabricació de la maquinària. En aquest cas, el Ricard va transmetre la passió que sent per la feina que fa i va comentar que quan “baixa al taller i sent l’olor a metall li puja l’adrelanalina”, ell fa més de 50 anys que treballa a Prensoland, començant com a peó del taller i actualment és un dels socis. Els joves van poder veure com solden peces i com ensemblen totes les parts per finalment ajudaran a fabricar la màquina que va al client