El voluntariat corporatiu, una eina de RSC per les empreses i un element imprescindible pel Mètode Impulsa

Les empreses son una font de talent i d’inspiració gràcies als seus equips. Per això, des dels inicis de la Fundació hem comptat amb elles per desenvolupar el nostre mètode a través del voluntariat corporatiu. Les organitzacions que col·laboren amb Impulsa tenen la possibilitat que els membres dels seus equips puguin sumar-se al projecte de la Fundació com a voluntaris fent de mentors dels nostres joves, realitzant alguna formació de l’àmbit professional, portant a terme un voluntariat en llengua anglesa amb algun Impulser, o participant en la visita a la seva empresa amb grups de joves per acostar-los a la realitat del món laboral.

La implicació dels treballadors d’una empresa amb la Fundació Impulsa és bàsica pel dia a dia d’Impulsa, i per a les empreses és una eina molt valuosa de fidelització dels seus equips. Enguany, tanquem aquest curs 2023-2024 amb la generació de 1.707 hores de voluntariat corporatiu, de la mà de 88 voluntaris que formen part de l’equip humà d’un total de 35 empreses.

Programa de Mentoria social

Les persones participen com a mentors acompanyant a un jove Impulser. Els mentors son persones amb experiència vital i professional que acompanyen a Impulsers que estudien CFGM i, en alguns casos, també CFGS. La relació de mentoria té una durada de 2 anys, i esdevé enriquidora pel vincle, la confiança i els aprenentatges compartits. Cada relació de mentoria està formada per un mentor i un jove i tots dos membres són acompanyats per una persona tècnica de l’equip psicopedagògic de la Fundació. Els mentors de la Fundació Impulsa a través del nostre programa de mentoria, el qual ofereix acompanyament psicopedagògic i formacions, adquireixen l’experiència, els coneixements i les habilitats necessàries que els permet desenvolupar-se i oferir un suport proper, reflexiu i sense judicis als joves. L’acompanyament que fa el mentor a un jove de la Fundació es duu a terme a través de diferents àmbits d’actuació, com és el creixement personal, acadèmic, emocional, professional i social. I, en alguns casos de parelles de mentoria de joves que estan cursant un CFGS, la mentoria se centra més en l’àmbit professional amb una persona mentora amb qui el jove comparteix branca tècnica i tenen una àmplia experiència laboral. El curs passat van participar 33 mentors d’un total de 17 organitzacions impulsores, generant 1.485 hores de voluntariat corporatiu.

Clàudia Barros, mentora de la companyia Quadpack explica la seva experiència després de dos anys com a mentora d’un jove de la ciutat de Terrassa estudiant del CFGM d’Instal·lacions de Telecomunicacions: “El projecte de mentoria de la Fundació ha estat una experiència que m’ha canviat la vida. Aquest voluntariat em fa sentir útil perquè el temps invertit serveix per un bon propòsit i algunes de les meves experiències del passat són ara punts que puc compartir amb una generació més jove. Sens dubte seguiré realitzant aquest voluntariat i a la vegada transmetent els valors que m’aporta a la meva filla”.

Píndoles formatives

L’equip humà de diverses organitzacions realitzen píndoles formatives a joves de la Fundació sobre eines de recerca activa de feina o bé, temàtiques més transversals, com cultura financera, la importància de networking a l’hora de buscar feina, l’entrevista de feina, etc. Durant aquest curs acadèmic s’ha realitzat un total de 5 sessions: dues de la mà de l’empresa multinacional i organització impulsora Quadpack sobre El Mercat de Treball i la importància del Networking; dues sessions més de la mà d’Abac Capital també organització impulsora sobre Cultura Financera i, una cinquena, de la mà d’Esperta sobre Com superar amb èxit una entrevista de feina. En totes han participat un total de 7 voluntaris generant 20 hores de voluntariat corporatiu.

“Hem gaudit compartint amb els joves impulsers conceptes financers bàsics, i la importància de dimensionar les nostres despeses i els nostres ingressos. Així com, tenir present l’estalvi i establir-lo com un hàbit. La finalitat ha estat que els joves després de la formació puguin tenir més eines i recursos per tenir una economia personal al màxim sanejada possible”. Cristina Ramon, membre de l’equip humà de l’organització impulsora Abac Capital i formadora de la Píndola sobre Cultura Financera.

Sessions de voluntariat lingüístic en anglès

Per la totalitat dels àmbits d’estudi dels joves impulsers i pel seu desenvolupament competencial en si, l’anglès és una competència de base més. De la mà de persones col·laboradores de la Fundació Quadpack i, es realitzen sessions de voluntariat lingüístic en anglès amb la finalitat que els joves puguin practicar i millorar la seva competència lingüística amb l’anglès. Aquest curs han participat 11 persones voluntàries en sessions setmanals de 30 minuts dels mesos de novembre a maig. Generant un total de 121 hores de voluntariat. La iniciativa encaixa amb l’aposta estratègica de la Fundació Impulsa a l’hora de potenciar l’aprenentatge de la llengua anglesa atenent que és un element clau a nivell acadèmic i professional dels joves Impulsers.

Aquestes són algunes de les valoracions que han fet persones voluntàries d’aquest programa: “M’ha agradat molt preparar amb la jove una entrevista amb anglès per la seva aventura d’aupair un cop acabi el CFGS i veure la il·lusió en que ha estat preparant aquest nova etapa durant el seu darrer curs d’estudis “. “Ha estat molt interessant veure l’evolució en l’ús de nou vocabulari per part del jove i, la fluïdesa en què utilitza ara l’idioma”.

Visites a les empreses

Un curs més, des de la Fundació s’han realitzat visites a diverses empreses. Aquest any ha estat a través de les Jornades Impulsa que s’ha potenciat i augmentat el nombre de visites realitzades. Durant les visites els joves van poder conèixer de primera mà les instal·lacions i processos productius de cada una de les empreses, així com, tenir un coneixement més directe dels perfils professionals que requereix cada lloc de treball i de les competències i aptituds que es busca a l’hora de captar talent. Aquestes visites van esdevenir una fórmula molt atractiva per acostar als joves el mercat de treball d’una manera vivencial i dinàmica. S’han portat a terme un total de 20 visites a 18 organitzacions dels diversos territoris on la Fundació té presència amb una participació global de 137 joves i 33 mentors.

La valoració de Grup Boix, una de les organitzacions impulsores participants a les Jornades Impulsa Futur 2024, és: “Va anar molt bé poder fer grups reduïts perquè mostren més atenció ja que la visita es pot personalitzar més”.

“El voluntariat corporatiu és una acció cada vegada més extensa i coneguda per gran part de les empreses sense tenir tant present el nombre de persones treballadores. Des de la Fundació Impulsa, volem seguir contribuint perquè les organitzacions impulsores puguin seguir desenvolupament aquesta pràctica i sigui un quid pro quo pels joves impulsers i les organitzacions que hi participen. Que hi pugui haver aquest intercanvi bidireccional és enriquidor i dibuixa nous ponts i sinèrgies de col·laboració”. Judit Sànchez, Responsable de Talent i Empresa.

Donem les gràcies a totes les empreses implicades i a les persones que realitzen el voluntariat corporatiu per compartir amb Impulsa els seus coneixements i la seva experiència, i fer créixer i enriquir el nostre Mètode.